5 de marzo de 2013

Fem estampacions

Avui és la festa del color verd

Aquesta escoleta treballa per projectes i en aquest moment estem fent el projecte  de n'Elmer. N’Elmer és un elefant de molts de colors amb el qual els infants hem pogut treballar-los. Hem fet moltes activitats relacionades amb els colors aquests dies (contes, pasta de colors, murals amb tempera, etc). I avui tota l’escola celebra la festa del color verd, d’aquesta manera els infants treballen aquest color mentre fan una activitat que els hi agrada.

Dia 21 de febrer és la festa del color verd a l'escoleta Teringa. A les 9:30h fem el bon dia, seiem tots junts en rotllana a l'aula, cantem la cançó i la nina protagonista de la setmana reparteix les imatges dels infants que han vingut i recordem els qui falten. Avui tots els infants i les mestres han vingut vestits de color verd, han dut verdures i fruites d’aquests colors i també juguetes verdes. Tots hem estat una estona mirant el material que teniem, manipulant, tocant, tastant, jugant, etc. Podíem menjar fruites i verdures, jugar amb les juguetes, etc.

Quan tots els infants han manipulat el material tant com han volgut, hem tret una tortuga que ha dut una de les alumnes, la nostra classe és la de les tortugues, per tant, tots estaven molt contents i tots volien veure la tortuga. Primer, la hem deixat al terra i la hem estat mirant, després li hem donat de menjar i hem esperat a veure que feia. "Va molt lenta" deien alguns, "és verda" deien uns altres. Després, la mestra, ha agafat la tortuga i els hi ha anat posant un per un a la mà, uns tenien por, a altres els hi feia pessigolles, altres reien, altres no volien acostar-se, etc.


L’activitat principal va ser la d’estampació amb fruites i verdures. Agafem totes les fruites i verdures que han dut els infants i les dividim perquè tots puguin tenir varietat. Els infants, abans de posar-se a pintar, es posen al voltant de la taula i miren totes les fruites i verdurse que hi ha.



Una vegada que tots estan asseguts a les taules els hi donem un foli a cada un,  amb el seu nom perquè després ho puguin guardar, els hi repartim les fruites i verdures i els hi donem un plat amb pintura de color verd perquè facin estampacions. Durant l'activitat no hi ha cap problema ja que hi ha verdures, fruites i puntura suficient perquè tots puguin fer el seu dibuix.
Els infants agafaven la fruita o verdura que volien, agafaven pintura amb ella (com es veu a la imatge) i estampaven la pintura a un foli.


Una vegada que tots els infants han acabat els seus dibuixos els pengem a un fil que tenim a l’aula, amb pinces de color verd, perquè s’eixuguin i així ho puguin afegir al projecte de n’Elmer que estan treballant en aquest moment, juntament amb fotografies d'altres activitats que han realitzat, altres dibuixos, fitxes, etc.


L'objectiu d'aquesta activitat era aprofuncdir en un color concret perquè els infants ho interioritzin millor, ja que li troben un sentit. I també donar cabuda dins l'escola a les fruites i verdures perquè els infants aprenguin que menjar això és bo, ja que abans ho hem tastat i hem explicat un poc de que es tracta. Considero que els objectius han quedat assolits ja que, pel que he pogut observar altres dies, els infants van dient "això és verd" cada vegada que veuen un objecte d'aquest color, o reconixen gairebé totes les fruites i verdures que apareixen als contes, a les juguetes, a imatges, etc.


Amb aquesta activitat, la competència més treballada és la de reflexionar sobre els processos d'ensenyament i aprenentatge. Ja que considero que he identificat una pràctica educativa i he dut a terme la seva descripció. Encara no he pogut fer comparacions però si he pogut enmarcar l'activitat dins una temàtica i un perqué.