16 de mayo de 2013

Projectes de millora en xarxa


L’entrada anterior estava destinada a explicar el projecte de millora que es durà a terme dins la nostra escoleta durant aquestes pràctiques. Aquesta entrada, en canvi, està destinada a cercar projectes de millora com el nostre però en xarxa. La qual cosa cal dir que ha estat força complicat trobar projectes de millora destinats a l’educació infantil.
Un projecte de millora sempre implica un canvi dins el centre on es du a terme, ja que tracta de donar resposta a una necessitat sorgida dins aquest. Per dur a terme un pla de millora cal no sols planificar el que es vol dur a terme, sinó també com actuar davant possibles obstacles, maneres d’avaluar aquest projecte, etc.
Aquest projecte, una vegada dut a terme, pot afectar tant a tota l’escola com a una part d’aquesta. Perquè aquest projecte pugui funcionar és important que tots els membres implicats s’engresquin i hi participin de forma activa i amb motivació. Ja que si no es creu en el que s’està fent i no es sent interès, segurament el resultat serà negatiu.

Una vegada feta la recerca, cal dir que penso que aquest és un tema que hauria d’estar més present dins la xarxa. Ja que, pel que he pogut observar, és difícil trobar informació al voltant d’aquest tema.

Alguns dels projectes que m’han cridar l’atenció són:

Aquest m’ha semblat un bon projecte de millora, no sols per la temàtica que tracta, sinó també perquè conté tota la informació necessària i molt ben estructurada.
Considero que el traspàs d’una etapa a un altra és un moment clau dins el desenvolupament dels infants, ja que és una nova adaptació a uns nous companys, una nova persona adulta de referència, un nou espais i un nou ambient. Per això, considero que és un moment que cal cuidar perquè els infants es sentin el més segur i agust possible dins aquest gran canvi.
Considero molt important donar continuïtat al procés dels infants, tractar tots els temes de forma global i no de forma seqüenciada. Per això, és important facilitar aquesta adaptació als infants, fer que sentin el canvi, les novetats, etc., com a positives, sense pors ni inseguretats. 

  • Projecte de psicomotricitat.
http://escolabressolgespa.uab.cat/files/Projecte%20Psicomotricitat%20actualitzat%20abril%202011.pdf
Un altre projecte que m’ha semblat interessant i molt complet és aquest projecte sobre la psicomotricitat. Com diu el projecte “Des de el punt de vista psicomotricista no podem entendre l’infant sense joc. És el joc el principi del plaer, el motor de l’evolució dels infants, l’afectivitat i l’emoció i que en una sessió de Psicomotricitat sempre estarà present en totes les seves vessants.”
Considero molt important tenir present el joc dins l’escola infantil, ja que a través d’aquest no sols gaudeixen, sinó també aprenen moltes coses, tant individuals com de cooperació i companyerisme.
És interessant que aquest projecte tracti de tenir cura sobre la creació d'espais adients per a cada nivell evolutiu, donar periodicitat i temps a la pràctica, implicar a tot l'equip docent, i abordar les àrees de coneixement infantil. En definitiva, donar importància a aquesta àrea dins l’etapa infantil.

  • Cura i respecte del medi ambient
http://www.mejoratuescuelapublica.es/index.php/buenas-practicas/ensenanzas/infantil/839-pequenos-gestos-grandes-aportaciones
Aquest darrer projecte no està tan desenvolupat ni complet com la resta. Però em sembla un tema molt important a tractar dins l’educació infantil, ja que avui en dia el tema ambiental està un poc de banda amb tanta industrialització. Dins la meva escoleta, el nostre projecte de millora, consisteix en dur a terme un hort escolar perquè els infants hi puguin participar i considero que és molt important que els infants estiguin en contacte amb la natura i aprenguin a respectar-la i cuidar-la.
 
La competència tractada amb aquesta entrada és la número 1.
1.3 Accedeix i revisa altres blocs i experiències per tal d’ampliar la pròpia formació. He accedit a altres blogs i pàgines web per tal de documentar-me sobre altres plans de millora realitzats a diferents c

No hay comentarios:

Publicar un comentario